Fra Præstationspres til Personligt Lederskab
Artikler

Fra Præstationspres til Personligt Lederskab

Feb 23, 2024

Er dit barn ét af de 73% der kun føler sig god nok, når de har succes på næsten alle områder af deres liv? Giv dem redskaberne til at komme af med den følelse!

Ungtrivelsrådet er for få måneder siden udkommet med en undersøgelse af unge menneskers trivsel. Det er bekymrende læsning: 

  • 45 pct. er enige i, at deres venner og veninder har et bedre liv end dem. 
  • 53 pct. er enige i, at de kun er gode nok, hvis de får topkarakterer på deres uddannelse. 
  • 47 pct. føler i meget høj eller i høj grad, at deres uddannelse presser eller stresser dem til daglig. 
  • 54 pct. af de unge har det sidste halve år følt sig stressede hele tiden eller det meste af tiden. 
  • Og ja - hele 73 pct. er enige i, at de kun føler sig gode nok, når de har succes på næsten alle områder af deres liv.

Vi vil jo alle for alt i verden håbe på, at det ikke vores eget barn. Men sandsynligheden er høj. Mange forældre bekymrer sig. Enten om egne børn - eller om deres kammerater. Der er pres på. 

Hos True North er vi dedikerede til at skabe glæde og trivsel for unge mennesker. Vi giver dem strategier og gå-på-mod til at bevæge sig i en udfordrende hverdag og en verden fyldt med ting at bekymre sig om. Vi giver redskaber til at kunne navigere igennem livet og hen mod de ting, der giver mening for den enkelte. Det kalder vi ‘personligt lederskab’. 

Inden for personligt lederskab er der to helt afgørende strategier, der kan afhjælpe følelsen af ikke at føle sig god nok: At lære at acceptere succes, når vi møder den, og at praktisere taknemmelighed over de ting, vi har.

Accepter succes

På Camp True North arbejder vi netop med at lære at acceptere succes. Med andre ord betyder det, at vi lærer de unge at værdsætte og fejre deres sejre; store som små! Når vi får noget ros eller et kompliment, er vi ofte alt for hurtige til at børste det af os selv eller sende en anerkendelse direkte tilbage. Det handler i stedet om at eje succesen, der ligger i anerkendelsen. 


Hvis nogen siger: “lækkert hår”, så har vi et valg. Ofte falder valget på noget i stil med svaret: “Ej, det er da ingenting, det tog 2 sekunder at sætte… du har da også en fed trøje…”. Men hvad hvis vi i stedet svarer: “Tak! Jeg har sgu også gjort mig umage.” Det sender et signal til vores omverden om, at vi er stolt over vores egen indsats. Og endnu vigtigere, sender det selvsamme signal til os selv! 

Taknemmelighed

Taknemmelighed er en fantastisk størrelse. Forskningen fortæller os, at der er store fordele ved dagligt at praktisere taknemmelighed. Men hvordan gør man så det? Det er heldigvis ganske simpelt; brug et par minutter hver dag på at skrive en kort liste over de ting, man er taknemmelig over. Og ligesom at acceptere succes er det både de store og små ting, man kan fokusere på. Det kan være stort som et nyt job eller at parforholdet spiller. Eller det kan være småt, som at man fik god aftensmad eller man lå godt i sofaen her til aften. 

Derfor arbejder vi på Camp True North også med taknemmelighed - både i form af at lære om det og helt konkret at praktisere det dagligt på campen. Og erfaringen viser os netop, hvor stor en forskel blot 5 dage med taknemmelighed kan gøre. 

Når forældre henter deres teenager efter camp hører vi dem tit sige noget i retningen af “at smilet og lyset i øjnene kom tilbage”. At deres teenager er mere åben, venligere, modige, mere nysgerrige og ikke mindst klar til at acceptere deres sejre. Vi er glade og stolte over de tilbagemeldinger, vi har fået i løbet af de sidste 16 år.  Og vi arbejder benhårdt på at også nutidens teenagere skal få muligheden for at opleve forskellen, som det at acceptere succes og praktisere taknemmelighed kan gøre.

Læs mere om Camp True North her på vores hjemmeside.

Du kan også læse undersøgelsen, vi omtaler, i sin helhed her.